Samfund

Indeklimaet i daginstitutioner halter, viser ny undersøgelse

De første resultater fra en ny undersøgelse fra Rådet for Grøn Omstilling viser, at mange danske institutionsbørn er udsat for skadelige kemikalier og høj partikelforurening. Foto: Kreditering: Claus Bjørn Larsen

Børn er udsat for skadelige kemikalier, ultrafine partikler og høje CO2-niveauer i daginstitutionerne. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Grøn Omstilling.

Grundlaget for et sundt voksenliv skabes, når man er barn. Derfor fortjener børns indeklima opmærksomhed, og det er afgørende, at landets kommuner og kommunalpolitikere får den nyeste viden at stå på, når de skal træffe vigtige valg om indeklimaforbedringer i de lokale vuggestuer og børnehaver.

De første resultater fra en ny undersøgelse fra Rådet for Grøn Omstilling viser, at mange danske institutionsbørn er udsat for skadelige kemikalier og høj partikelforurening. Samtidig kæmper flere institutioner med utilstrækkelige ventilationsanlæg og for højt CO2-niveau. Undersøgelsen er udført i 30 daginstitutioner i syv danske kommuner og er sket i samarbejde med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Teknologisk Institut.

Realdania har finansieret undersøgelse som led i foreningens indsats for at forbedre børns indeklima.

Resultater fra undersøgelsen

  • I alle 30 institutioner er der fundet sundhedsskadelige kemikalier. Der er både målt på ftalater og flammehæmmere.
  • I institutioner med et ældre ventilationssystem – eller helt uden – er der målt CO2-niveauer op mod 2.700 ppm (antal C=2-molekyler ift. luftmolekyler). Det er højere end anbefalet.
  • I flertallet af institutionerne er der fundet dårlig regulering af varmeanlæg. Det betyder for høje temperaturer og energiforbrug.
  • 28 ud af 30 institutioner har bålaktivitet. Rådet for Grøn Omstilling anbefaler, at man begrænser bål og stopper med at bruge bålhytter for at skåne børnene for partikler.
  • Stegning og bagning kan forurene luften på tilknyttede stuer til 50-100.000 partikler pr. kubikcentimeter, hvis der ikke er lukkede døre mellem stuer og køkkener.
  • For radon blev der ikke fundet overskridelser af den nedre grænseværdi i institutionerne.

Rådet for Grøn Omstilling anbefaler blandt andet at rengøring skal prioriteres højt i daginstitutioner. Kemikalier bindes til støv, og grundig rengøring er derfor medvirkende til at nedbringe niveauet af kemikalier.

Samtidig anbefales det, at kommunerne udarbejder en indkøbspolitik, som sikrer børn mod problematisk kemi.

For at sikre optimale betingelser for institutionernes indendørsarealer, anbefales det også, at alle institutioner bør have moderne ventilationsanlæg med CO2-styring. Det kan medvirke til et godt indeklima i forhold til CO2, temperatur, relativ luftfugtighed, TVOC og partikler, lyder det.

Læs resultatrapporten fra undersøgelsen her

Kilde: Realdania

 

Kommentarer