112

17 personer i Københavns vestegn anholdt i stor politiaktion mod hvidvask

Politiet slog til tidligt i morges i otte vestegnskommuner, hvor 17 personer blev anholdt og en sigtet på sin adresse. Alle er mistænkt for hvidvask af penge. Arkivfoto.

Københavns Vestegns Politi har torsdag morgen anholdt 17 og sigtet en på Vestegnen i en stor politiaktion rettet mod såkaldte muldyr, som har stillet deres bankkonti til rådighed for bedragere, der har svindlet ældre medborgere for penge.

Anholdelserne skete i en stor politiaktion mod flere hundrede muldyr i landets politikredse koordineret med National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

Som del af aktionen anholdt Københavns Vestegns Politi 17 mænd i alderen 17 til 44 år i otte vestegnskommuner. Derudover blev en enkelt sigtet på sin adresse.

Alle sigtes efter straffelovens bestemmelser om hvidvask af penge, som politiet mener er udbytte fra bedragerier mod ældre medborgere.

Agerer som “muldyr”

Bedragerierne er typisk sket ved, at en svindler ringer op til den ældre, udgiver sig for at være fra Nets, banken, politiet eller lignende, og enten franarrer dem kreditkort og koder, eller lokker dem til overføre sine penge til en ’sikker’ bankkonto. De ældres penge ender midlertidigt på en konto ejet af et muldyr, før de bliver hævet: 

– Den type svindel mod vores ældre medborgere er er en ussel form for kriminalitet, som de her muldyr hjælper organiserede kriminelle med at gøre muligt. Det er strafbart, bliver retsforfulgt og får konsekvenser – det er dagens anholdelser et eksempel på,” siger politikommissær Carsten Knudsen, Københavns Vestegns Politi.

Han oplyser, at to af de anholdte fremstilles i grundlovsforhør i Retten i Glostrup med begæring om varetægtsfængsling for lukkede døre. Det drejer sig om en 23-årig mand fra Søborg, som retten fængslede i fire uger, og en 24-årig mand fra Albertslund, som endnu ikke er afgjort. 

De øvrige løslades i løbet af dagen.

Politikommissæren udelukker ikke flere anholdelser i den kommende tid, og oplyser, at efterforskningen fortsætter. Han ønsker ikke at kommentere efterforskningen.

Fængslet i december

Op til dagens aktion blev en 41-årig mand anholdt i Hvidovre allerede den 22. december, fordi han kunne mistænkes for at stille sin konto til rådighed for flere hundrede tusinde kroner, som to ældre kvinder var svindlet for.

Han var før dømt for ligeartet kriminalitet og blev varetægtsfængslet i fire uger af Retten i Glostrup for lukkede døre.

Kommentarer